Skip to main content

I delstatene Borno, Yobe og Adamawa nordøst i Nigeria påvirker voldshandlinger fra Boko Haram livene og levevilkårene til millioner av mennesker. Over fem millioner mennesker trues av sult, og 450 000 barn er akutt feilernærte. Vold og usikkerhet fører til at et stort antall mennesker forlater sine hjem – 1,62 millioner lever i leirer eller i vertssamfunn i Nigeria, og titusener søker ly i naboland, blant annet Kamerun, Tsjad og Niger. Mange av dem som forlot landet kommer nå tilbake, og trenger mat og et tak over hodet.

I de siste månedene har felles innsats fra den nigerianske regjeringen og det humanitære samfunnet, inkludert Verdens matvareprogram (WFP) sørget for å avverge hungersnød og stabilisere usikre situasjoner. Imidlertid forventes det at humanitære behov kommer til å ligge på et høyt nivå også i 2018, og finansiering vil fortsatt være nødvendig for å kunne gi akutt assistanse i tillegg til å gjennomføre programmer for rehabilitering og utvikling på lengre sikt.

5.2 million
mennesker er utsatt for sult i det nordøstlige Nigeria
1.62 million
mennesker er internt fordrevet i delstatene Borno, Yobe og Adawama
7 million
mennesker trenger matvareassistanse i Nigeria, Kamerun og Niger

Hva Verdens matvareprogram gjør som reaksjon på krisen i Nigeria

 • Matvareassistanse

  I løpet av 2017 har WFP gitt matvare- og kontanthjelp (inkludert mobilbaserte overføringer) til mer enn én million mennesker hver måned i Yobe, Adamawa og Borno, delstatene som er hardest rammet av krisen. De som mottar assistanse er blant annet internt fordrevne mennesker som bor i leirer eller vertssamfunn, i tillegg til sårbare medlemmer av vertssamfunnene og mennesker som vender hjem igjen etter måneder på flukt.
 • Ernæring

  WFP forsørger barn samt gravide og ammende kvinner med spesialtilpasset ernæringsrik mat. Undersøkelser fra leirer for internt fordrevne mennesker i Maiduguri i delstaten Borno viser en dramatisk nedgang i forekomsten av feilernæring. Feilernæring er imidlertid fortsatt et stort problem i mer avsidesliggende områder.
 • Motstandskraft

  I samarbeid med den nigerianske regjeringen og andre partnere utvikler WFP strategier for å kombinere kortsiktig assistanse med inngrep på lengre sikt for å styrke menneskenes motstandskraft.
 • Logistikk og katastrofe-telekommunikasjon

  WFP hjelper det humanitære samfunnet i det nordøstlige Nigeria med å takle de største manglene innen logistikk og telekommunikasjon, blant annet ved å øke lagringskapasiteten i sentrale operasjonsområder.
 • FNs humanitære luftservice (UNHAS)

  WFP sørger for trygg og pålitelig lufttransport for det humanitære samfunnet i Kamerun, Tsjad, Niger og Nigeria. Dette inkluderer også bruk av helikoptre for å transportere essensiell hjelp – personale, medisiner, vaksiner, spesialtilpasset ernæringsrik mat som er klar til bruk – til isolerte områder som er vanskelige å nå.