Skip to main content

GJENNOMBRUDD: WFP leverer livreddende matvarehjelp til fem beleirede byer i Syria

DAMASKUS/KØBENHAVN– FNs Verdens Matvareprogram (WFP) har nettopp levert livsnødvendige matvarer til over 80 000 mennesker som har vært strandet i fem beleirede syriske byer. Matvarehjelpen ble levert via en rekke felles FN konvoier som fant sted i natt og ble avsluttet i dag tidlig.

«Dette markerer et stort humanitært gjennombrudd i Syria; men vi må huske at sporadiske og enkeltstående konvoier kun kan levere midlertidig lindring til sultne og desperate mennesker» sa WFPs landdirektør i Syria, Jakob Kern. «Folk trenger å spise hver eneste dag. Vi håper å kunne fortsette disse leveransene og bringe assistanse til de mest utsatte menneskene i alle deler av landet».

Det humanitære teamet som var med konvoiene, kunne konstatere at innbyggerne i Moadamiyeh så tynne og slitne ut og at barna så små ut for alderen. Moadamiyeh har vært utilgjengelig i over ett og ett halvt år. Sivilbefolkningen i det beleirede området har måttet leve av gress og begrensende forsyninger av ris, som har blitt solgt for opp til femti ganger mer enn i hovedstaden Damaskus, som ligger noen få kilometer unna.

«Vi appellerer til at alle parter å fortsette å legge til rette for fullstendig, vedvarende og uhindret adgang til mennesker i nød over hele landet» la Kern til.

De felles konvoiene leverte, i tillegg til matvarer, medisinske forsyninger og utstyr, vaksiner, vann og sanitær produkter til familier som har vært hardt rammet av konflikten. Konvoiene nådde, i tillegg til Moadamiyeh; Zabadani, Madaya i områdene rundt Damaskus, og Foah og Kefraya i områdene ved Idlib.

Hver familie i hvert av de fem områdene mottok to poser med hvetemel fra WFP og andre grunnleggende matvarer, inkludert ris, bulgur, hvete, linser, hermetikk og matolje – matvarer det i månedsvis har vært svært lite av i alle de fem områdene. WFP sendte også daddelbarer som er beriket med vitaminer og mineraler, samt spesielt næringsrike matvarer som brukes for å behandle og forebygge feilernæring hos barn.

WFP fortsetter å levere mat til mer enn 4 millioner mennesker hver måned i Syria. WFP er fortsatt bekymret for den humanitære lidelsen blant syrere som bor på steder som er vanskelige å nå.

 

Bilder: ©WFP/Hussam Al Saleh.