Skip to main content

ISLAND OG WFP UNDERSKRIVER STRATEGISK PARTNERSKAPSAVTALE FOR Å UTRYDDE SULT

NEW YORK/KØBENHAVN - Island og Verdens matvareprogram (WFP) har underskrevet en historisk avtale for å sikre fleksibel, forutsigelig og flerårig finansiering av Verdens matvareprograms arbeid for å oppnå Verdensmål 2 om å utrydde sult innen 2030.

WFP/Erika Jørgensen

Dette er den første strategiske partnerskapsavtalen mellom Island og Verdens matvareprogram. Den ble underskrevet i New York under FNs Generalforsamlings høynivåuke av Islands utenriksminister Lilja Alfreðsdóttir og Verdens matvareprograms administrerende direktør Ertharin Cousin.

«Gjennom denne rammeavtalen med Verdens matvareprogram følger Island opp på sine forpliktelser fra Verdens Humanitære Toppmøte om å gi forutsigelig og fleksibel livreddende finansiering for å forbedre støtten til mennesker med behov for humanitær assistanse. Dette er i tråd med humanitære prinsipper og god humanitær donorpraksis», sa utenriksminister Alfreðsdóttir.

«Å nå de mest sårbare gruppene er avgjørende, og gjennom denne avtalen med Verdens matvareprogram kan vi oppnå dette, og sikre at likestilling og kvinners rettigheter blir bærende søyler i humanitær handling», la hun til.

Verdens matvareprogram er en sentral FN partnerorganisasjon innenfor Islands overordnede utviklingspolitikk.

«På et tidspunkt med rekordmange humanitære kriser, setter Verdens matvareprogram stor pris på partnere som Island, som gjør oss i stand til å reagere raskt og effektivt på behovene til millioner av mennesker rammet av konflikt eller naturkatastrofer,» sa Cousin. «Tidlig og forutsigelig respons redder liv og livsgrunnlag. Det tillater også Verdens matvareprogram til å hjelpe de mest sårbare menneskene.»

Fleksibel finansiering er essensiell for humanitære operasjoner, og det er avgjørende for Verdens matvareprograms evne til å reagere raskt på kriser, i tillegg til å gjøre Verdens matvareprogram i stand til å opprettholde støtte til forsømte kriser.

Inspirert av «The Grand Bargain» som ble presentert på Verdens Humanitære Toppmøte tidligere i år, hvor givere forpliktet seg til mer fleksibel finansiering og humanitære organisasjoner forpliktet seg til mer gjennomsiktighet og kostnadsbevissthet, gir Island midler til Verdens matvareprogram som ikke er øremerket spesifikke land eller operasjoner.

Over de neste fem årene og gjennom den strategiske partnerskapsavtalen vil Islands bidrag til Verdens matvareprogram være på minst ISK 250 millioner (18 millioner NOK, US$2.2 million) i fullstendig fleksible midler. Avtalen tillater også øremerkede bidrag, ettersom Islands regjerning planlegger å supplere dets fleksible midler med direkte bidrag.

Med sin dype forpliktelse til humanitære prinsipper og engasjement for god humanitær donorpraksis forblir Island en av Verdens matvareprograms mest verdsatte strategiske partnere.

Den strategiske partnerskapsavtalen er sentrert rundt matsikkerhet og ernæringsutfordringer i både akutte og lengevarende kriser, inklusiv måter å fremme inntekstgrunnlag. Det er også et fokus på likestillingsspørsmål og ansvarlighet overfor de rammede befolkningene.

Siden 2003 har Verdens matvareprogram hatt fordel av en aktiv Stand-By avtale med Islands direktorat for beredskap, Iceland Crisis Response Unit, hvor islandske fagpersoner har blitt sekundert til Verdens matvareprogram. Med den nye strategiske partnerskapsavtalen vil Stand-By avtalen bli utvidet for å forbedre Verdens matvareprograms kapasitet til å respondere på kriser og styrke dens matassistanse operasjoner.

 

 

#                              #                                 #

 

Verdens matvareprogram (WFP) er verdens største humanitære organisasjon som bekjemper sult verden over, leverer matvareassistanse i nødsituasjoner, og arbeider med samfunn for å forbedre ernæring og bygge motstandskraft. Hvert år når WFP over 80 millioner mennesker i 80 land.

Følg oss på Twitter @MFAIceland, @WFP_NO and @wfp_media 

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Gunnar Salvarsson, Icelandic MFA, Mob. + 354 699 5506, Email: gunnar.salvarsson@utn.stjr.is

Anne Poulsen, WFP/Copenhagen, Mob. +45 40503993, Email: anne.poulsen@wfp.org

Caroline Hurford, WFP/Rome, Mob. +39 348 1325018, Email: caroline.hurford@wfp.org

Foto: WFP/Erika Jørgensen