Skip to main content

Matkonvoi fra WFP når frem til konfliktområder i byen Taiz i Jemen

KØBENHAVN/SANA’A – Verdens Matvareprogram (WFP) har lykkes i å levere mat til 18,000 mennesker i den jemenittiske byen Taiz. Byen gjennomgår harde kamper og innbyggerne har desperat behov for ekstern matvarehjelp.

Konvoien kom til Al Qahira-området med 3000 matrasjoner for familier som inkluderte vegetabilsk olje, hvete, belgfrukter og sukker som er nok for en familie på seks for en måned.

Dette er andre gangen i år at WFP har fått tilgang til konfliktområdene i Al Qahira. 21 januar nådde WFP Al Qahira og Al Mudaffar, og delte ut mat til 3000 familier. Lørdagens levering fant sted samtidig som WFPs representant og landdirektør for Jemen, Purnima Kashyap, var på oppdrag til Taiz for å møte med lokale tjenestemenn og observere ankomsten av den humanitære assistansen.

«Det utgjør en stor forskjell for en familie som bor i områder som er vanskelig å nå vite at vi kommer igjen; at dette ikke er en engangs levering og at de kan stole på oss» sa Kashyap. «Vi fortsetter å overkomme tilgang og sikkerhetsproblemer i Jemen. Det er svært viktig at WFP har regelmesssig og sikker tilgang for å kunne levere mat til familier før deres situasjon forverres».

WFP har levert matassistanse til deler av byen Taiz siden desember 2015 og har nådd ut til så mange mennesker som mulig. Men kampene i området har derimot gjort det vanskelig å levere mat til alle byens distrikter.

Taiz er en av 10, ut av Jemens 22 provinser, som lider av alvorlig matmangel kategorisert på «katastrofe» nivået, et nivå under hungersnød, på fem-nivå skalaen til Integrated Food Security Phase Classification (IPC). Minst én av fem husholdninger i har ikke nok mat til å leve et sunt liv og har mistet levebrødet sitt. Mange står ovenfor et livstruende nivåer av akutt feilerrnæring.

Konflikten har forverret an allerede alvorlig matsituasjon i Jemen, og plasserer ytterligere 3 millioner mennesker i hungersnød på under et år. I følge FNs Oversikt over Humanitære Behov i 2016, lever 7,6 millioner mennesker i Jemen i en alvorlig usikker matsituasjon. Dette er et behovsnivå som krever øyeblikkelig, ekstern matassistanse.

Takket være et bidrag fra Saudi-Arabia på 1,2 milliarder kroner mot slutten av 2015, har WFP kunnet fortsette å levere livsnødvendig assistanse i Jemen og i områder som er vanskelig å nå rundt og i Taiz.          

Oversatt av: Ingrid Østensen Ernø

Bilde: Utdanningsdepartementet i Jemen/Yemen Ministry of Education