Skip to main content

Verdens Matvareprogram lanserer innovasjonsakselerator for å teste ut løsninger på sultproblemet.

MÜNCHEN – Verdens Matvareprogram (WFP) trappet i dag opp sitt søk etter innovative løsninger for å øke fremgangen mot bekjempelse av sult ved å lansere en Innovation Accelerator som skal identifisere og utvikle nye, dristige svar på de humanitære utfordringene, slik som det er beskrevet i de nye bærekraftsmålene.

Med base i München vil innovasjonsakseleratoren bringe sammen ansatte fra WFP med eksperter og entreprenører på tvers av privat sektor og sivilt samfunn. Team vil samarbeide i perioder på mellom tre til seks måneder på utvalgte ideer som enten er foreslått av WFP innovatører med felterfaring, eller ideer samlet fra engasjerte mennesker i samfunnet.

«WFP og våre partnere jobber hver dag med å imøtekomme behovene for matvarehjelp i kriser til verdens fattigste, men mest hardføre mennesker som bor på utsatte steder i verden. Hva vi gjør er ikke nok til å nå vårt felles mål om å bekjempe sult innen 2030. Vi må dristig søke etter nye ideer, metoder og løsninger som gjør mat mer tilgjengelig og som til syvende og sist gir hver eneste person hvor som helst muligheten til å brødfø sine egne barn» sa WFPs eksekutivdirektør Ertharin Cousin.

«Vi må utnytte fordelene ved ny teknologi og revolusjonen innenfor big data. WFPs ønske om å samarbeide som aldri før sikrer at ved å jobbe sammen vil vi forandre hvordan vi arbeider, og hastigheten vi leverer på. Som et resultat vil vi vinne over de vedvarende utfordringene som selv i dag holder generasjoner låst i sult og fattigdom» sa Cousin. 

Verden har gjort stor fremgang ved å redusere antallet mennesker som lider av sult med 200 millioner siden 1990-tallet. Men det er fortsatt 795 millioner mennesker som ikke får nok mat til å leve et aktivt og sunt liv. Innovasjonsakseleratoren bør være en nøkkel i å oppnå bærekraftmål nummer 2 og bekjempe sult innen 2030.

«Å oppnå bærekraftsmålene er ambisiøst og krever at vi øker våre nåværende tiltak» sa Dr. Gerd Mueller, minister for økonomisk samarbeid og utvikling i Tyskland. «WFPs innovasjonsakselerator vil åpne for det store potensialet tysk akademia, forskningsinstitusjoner, privat sektor og utviklingssamfunnet har å tilby. Tyskland er i dag den nest største giveren til WFP, og å investere i innovasjon vil øke verdien av våre finansielle bidrag.»

Den tyske utenriksministeren, Dr. Frank Steinmeier, la til: «Tyskland har bidratt rekordhøyde 5,3 milliarder NOK til Syria og regionen alene, men nødhjelp vil i seg selv ikke være nok»

«Nye tilnærminger må på plass hvis vi vil sikre at ingen på denne planeten skal sulte. Derfor trenger vi å styrke båndene mellom humanitær hjelp, privat sektor, forskning og sivilt samfunn. Innovasjonsakseleratoren vil bidra til utviklingen av ny teknologi og nye forretningsmodeller som vil hjelpe mennesker i nød» sa Steinmeier. 

Akseleratoren er generøst støttet av bidrag fra det tyske departementet for økonomisk samarbeid og utvikling, det tyske utenriksdepartementet og Bayerns departement for mat, agrikultur og skogbruk. Med 12 prosjekter fra WFPs globale operasjoner i dens portofolio, vil akseleratoren både kunne ta fordel av og bidra til Münchens fremtredende forum for innovasjon og gründervirksomhet.

“Bavaria er stolte av å støtte opprettelsen av et WFP kontor i München. Gjennom nært samarbeid med selskap og forskingsinstitusjoner basert i Bavaria kan vi finne smarte og bærekraftige løsninger på global sult» sa Helmut Brunner, minister for Bayerns departement for mat, agrikultur og skogbruk.

På lanseringen fikk direktør Cousin, Dr. Mueller, Dr. Steinmeier og Hr. Brunner selskap av mer enn 200 gjester dedikert til å utnytte potensialet av ny teknologi, nært samarbeid og nye ideer for å skape en verden uten sult. For å markere anledningen, presenterte ulike prosjektteam og eksterne gründere sine ambisiøse ideer om hvordan man kan bekjempe global sult.