Skip to main content

WFP ADVARER OM ALARMERENDE HØY FOREKOMST AV SULT OG FEILERNÆRING I KRIGSHERJEDE JEMEN

SANA’A /KØBENHAVN – Verdens matvareprogram (WFP) er i stigende grad bekymret for forverringen av matsikkerhet og økende forekomst av feilernæring blant barn i Jemen, særlig i isolerte områder.

 

Et team med høytstående representanter fra WFP besøkte nylig fattige nabolag og snakket med familier og lokale myndigheter i Hajjah distriktet i nordøstlige Jemen, og distriktet Hodeidah, som ligger ut til det Røde Hav. De beskrev en svært dramatisk situasjon, hvor folk daglig kjemper for å mette seg selv.

Teamet besøkte sykehus, ernærings- og helsesentre og så mange tilfeller av feilernærte barn som ankom fra avsidesliggende områder.

«Jeg lånte penger fra naboene og familien min for å kunne ta med sønnen min fra Tuhayta distriktet til sykehuset her i Hodeidah for å få behandling for feilernæring,» sa Ihsan, en 26-år gammel mor. «Jeg ammer ham, men han glir fra oss og mister mer og mer vekt hver dag. Jeg har nesten ikke nok mat til å fø barna mine, langt mindre nok mat til at jeg selv kan spise.»

Muhannad Hadi, WFPs regionale direktør for Midtøsten, Nord Afrika, Sentral Asia og Øst-Europa, sa at konflikten i Jemen har en ekstremt ødeleggende effekt, særlig på de mest sårbare, spesielt kvinner og barn. «Sulten øker hver dag og folk har oppbrukt alle deres overlevelsesstrategier. Millioner av mennesker kan ikke overleve uten hjelp utenfra,» sa han.

Selv innen den seneste konflikten hadde Yemen en av de høyeste forekomstene av feilernæring i verden. I noen områder, som Hodeidah distriktet, har Global Acute Malnutrition-ratene blant barn under fem vært så høye som 31 prosent – mer enn dobbelt så høyt som nødgrensen på 15 prosent. Nesten halvparten av barna i landet lider av uopprettelig veksthemning.

De økonomiske konsekvensene av konflikten er en katastrofe for Jemen, det fattigste landet i Midtøsten. Millioner av ansatte i offentlig sektor får ikke lenger utbetalt lønn og sliter med å få endene til å møtes. Selv før konflikten eskalerte og importen falt dramatisk, importerte Jemen 90 prosent av sitt matvarebehov.

«Vi overlever bare på brød siden jeg ikke har noe annet å gi barna mine, og vi er heldige hvis vi har nok brød til alle,» sa Fatema, en 45-år-gammel kvinne som bor i utkanten av Sana’a. «Matprisene har steget og mannen min får ikke lenger lønn.»

Usikkerhet gjør det vanskelig å få adgang til noen av de områdene i Jemen hvor det er mest feilernæring. I løpet av den 72-timers lange humanitære pausen i forrige uke nådde WFP tre distrikter i Taiz provinsen, og ga matvareassistanse til 155.000 mennesker.

Matutdeling i noen områder er pågående og WFP vil også dekke ytterligere 189.000 mennesker på tre andre steder som var vanskelig å nå de seneste ukene. WFP har behov for vedvarende tilgang til de fattigste distriktene, særlig Ma’rib, Al-Jawf og Taiz.

WFP har utdelt mat til mer enn tre millioner mennesker hver måned siden februar 2016. I løpet av de seneste månedene har WFP oppdelt rasjonene for å nå seks millioner mennesker om måneden med en mindre mengde mat, ettersom behovene øker og ressursene minsker. Med denne assistansen har WFP hjulpet med å stabilisere situasjonen, men behovene øker raskere enn de tilgjengelige ressursene, så nivået av matusikkerhet er fortsatt høyt.

WFP sikter mot å behandle og forhindre feilernæring hos rundt 700.000 barn under fem år, gravide kvinner og ammende mødre. Dette innebærer ernæringsbehandling for barn under fem år og forebyggende tiltak for barn under to år. Dette arbeidet for å motarbeide Moderate Acute Malnutrition (MAM), også kjent som avmagring, utføres gjennom lokale partnere på 2.200 helsesentre i 14 distrikter i Jemen.

«En hel generasjon kan bli lemlestet av sult,» sa WFP landedirektør i Jemen Torben Due. «Vi er nødt til å øke vår livreddende assistanse for å nå flere mennesker med tidsnok matvareassistanse og forebyggende behandling. Vi appellerer til det internasjonale samfunnet om å støtte menneskene i Jemen,» sa han. «Vi bør gi fulle rasjon til hver familie i nød, men dessverre har vi måttet redusere størrelsen på matkurven og oppdele assistansen mellom fattige familier for å møte de økende behovene,» la han til.

WFP har behov for 2,1 milliarder NOK (US$257 millioner) for å kunne gi livsviktig matvareassistanse fram til mars 2017. Det tar fire måneder fra det øyeblikket WFP mottar finansiering, til maten kan fraktes til landet og kommer i hendene på familiene som har behov for den.

WFP er takknemlig til sentrale støttespillere som har bidratt eller lovet støtte til Jemens

befolkning – inklusiv USA, Tyskland, Japan og EU samt givere av kjernebidrag, som er helt avgjørende for WFP’s katastrofeinnsatser.  

Integrated Food Security Phase Classification funn fra juni 2016 viser at 14,1 millioner mennesker i Jemen lever i matusikkerhet, inklusiv 7 millioner som har alvorlig matmangel. I noen provinser har 70 prosent av befolkningen problemer med å brødfø seg selv.

 

Til redaksjonen:

Last ned video i broadcast-kvalitet her. Links til streaming kan findes her.

Pressefotos kan lastes ned her.

 

Om verdens matvareprogram
Verdens matvareprogram, WFP, er verdens største humanitære organisasjon som bekjemper sult verden over, leverer matvareassistanse i nødsituasjoner, og arbeider med samfunn for å forbedre ernæring og bygge motstandskraft. Hvert år når WFP over 80 millioner mennesker i 80 land.

Norge er blant WFPs viktigste givere av kjernebidrag. Kjernebidrag gir WFP fleksibilitet og gjør det mulig å reagere raskt og effektivt når katastrofer inntreffer, finansiere glemte kriser og sikre at bistand når de som trenger det mest.

Følg oss på Twitter @WFP_NO@WFP_media

For mer informasjon, besøk vår hjemmeside no.wfp.org www.wfp.no

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Anne Poulsen, WFP/København, tlf. +45 4050 3993, e-mail anne.poulsen@wfp.org

Abeer Etefa, WFP/Cairo, Tel. +2010 66634352