Skip to main content

WFP åpner logistisk base for humanitær hjelp på Afrikas horn

WFP åpner logistisk base for humanitær hjelp på Afrikas horn
DJIBOUTI/KØBENHAVN – Verdens matvareprogram har, sammen med regjeringen i Djibouti, offisielt åpnet en ny humanitær logistikkbase som vil støtte humanitære operasjoner over hele Afrikas horn ved å forbedre lagring og transport av humanitære varer.

«Den nye basen vil muliggjøre raskere, mer effektive og kostnadsgunstige sendinger av humanitær hjelp i regionen for både WFP og andre humanitære organisasjoner», sa Valerie Guarnieri, WFPs regionale direktør for Øst- og Sentral-Afrika, på dagens åpning av basen i nærheten av havnen i Djibouti.

Djiboutis minister for infrastruktur og transport, Moussa Ahmed Hassan, deltok i seremonien sammen med andre regjeringsrepresentanter. Den kanadiske ambassadøren til Etiopia og Djibouti, Philip Baker, var også til stede. Canada har vært den ledende økonomiske støttespilleren av basen. Norge, Finland og USA har bidratt med ytterligere finansiering. WFP startet byggingen av basen i 2013.

«Denne basen åpnes på et kritisk tidspunkt der Djibouti spiller en nøkkelrolle i våre tiltak i flere store kriser i regionen, inkludert konfliktene i Sør-Sudan og Jemen, og tørken i Etiopia som har blitt forverret av El Nino», la Guarnieri til.

Om lag en fjerdedel av de som bistås av WFP over hele verden lever i land som støttes av basen i Djibouti. I 2015 flyttet WFP ca. 500 000 tonn mat gjennom havnen i Djibouti. Havnen er den viktigste inngangsporten for mat til Etiopia, og er også et viktig omlastingspunkt for WFPs nødhjelpsoperasjoner i Sør-Sudan, Jemen og Somalia.

Gjennom sitt egendefinerte tollager, vil basen kunne gi umiddelbare besparelser på håndteringen av mer enn 4000 containere som WFP sender gjennom havnen hvert år. 25 000 tonns lageret vil også effektivisere håndteringen av last. Regjeringen i Djibouti gitt WFP 50 000 kvadratmeter land til byggingen av basen.

Regjeringen i Canada har bidratt med mer enn NOK 159 millioner for å støtte etableringen av basen. USA bidro med NOK 14 millioner, mens Finland og Norge har gitt NOK 11 millioner og NOK 2,6 millioner henholdsvis for å ferdigstille den første fasen av byggingen.

"Vår støtte til WFP handler ikke bare om å reagere på kriser, men også om å styrke WFPs kapasitet til å reagere effektivt i regionen og for å planlegge fremover," sa Canadas ambassadør Baker. "Basen kunne i kommet på et bedre tidspunkt. Vi står ovenfor konsekvensene av El Nino som ødelegger land og livsgrunnlag. Dette ser vi blant annet i tørken i Etiopia som påvirker utallige kvinner, menn, gutter og jenter. Det er et stadig større behov for mer effektiv levering av humanitær assistanse."

Til tross for at basen allerede er funksjonell, har WFP behov for ytterligere NOK 67 millioner for å fullføre arbeidene som vil bringe det opp til full operativ kapasitet. Fra dette beløpet, er det stort behov for NOK 26 millioner for å fullføre installasjonen av fire bulklast siloer som er i stand til å holde 10 000 tonn mat hver, noe som vil muliggjøre raskere avlasting av skip, senke kostnadene for WFP og bidra til å redusere opphopning i havnen for alle brukerne.