Skip to main content

WFP lanserer program med matvarekuponger for familier i Jemen

SANA’A– Verdens Matvareprogram (WFP) har begynt å dele ut matkuponger for å bistå de nærmere 120,000 menneskene som bor i byen Sana’a. Planen er å nå én million mennesker i Jemen i løpet av 2016.

Matkupongprogrammet vil fremskynde leveringen av matassistanse i Jemen.  Dette gjør det mulig for WFP å nå utsatte mennesker raskere via lokale forhandlere som kan levere matvarer til familier i bytte mot kuponger fra WFP. Denne nye formen for assistanse vil også hjelpe næringsvirksomheten og markedene i Jemen.

Hver kupong gir en familie på seks èn måneds forsyning av hvete, belgfrukter, vegetablisk olje, salt og sukker, samt Wheat Soya Blend (WSB) – et proteinrikt matvareprodukt levert av WFP gjennom lokale forhandlere.

«Matkuponger sikrer rask og regelmessig levering av bistand på tvers av Jemen til familier som nesten utelukkende er avhengige av eksern bistand for å sikre grunnleggende behov for mat. Matkuponger fra WFP styrker den lokale økonomien, siden vi arbeider med lokale forhandlere i å bistå med mat til sårbare mennesker» sa Purnima Kashyap, representant og landdirektør for WFP i Jemen. «Vi takker den britiske regjeringen for finansieringen av det nye programmet».

Regjeringen i Storbritannia har bidratt med 5,9 millioner pund (71,4 millioner NOK) gjennom UKaid for å finansiere programmet.

Oum Ahmed fortalte WFP at hun flyktet fra Sa’ada for åtte måneder siden, etter at nabolaget hennes var blitt ødelagt i et luftangrep. Hun flyttet så til Sana’a med familien sin. «Jeg vasker folks hjem for å kunne gi mat til barna mine» sa hun. «Jeg ble veldig glad da de ga meg denne kupongen med navnet mitt på».

WFP vil gradvis erstatte konvensjonelle matvareleveringer med matkuponger i områder der markedene er fungerende. Ved utgangen av 2016 håper WFP  å nå en million med matkuponger.

WFP hjelper opptil 3 millioner mennesker over hele Jemen hver måned, inkludert internt fordrevne og sårbare familier i vertssamfunn.

Konflikten har forverret Jemens allerede dårlige matvaresikkerhet, og øker antallet mennesker som sulter med 3 millioner på mindre enn ett år. Ifølge FNs 2016 oversikt over humanitære behov lever 7,6 millioner mennesker i Jemen i en usikker matsituasjon – et behovsnivå som krever øyeblikkelig, ekstern matassistanse.