Skip to main content

WFP markerer Verdens Matdag med fokus på modige partnerskap som skaper forandring

KØBENHAVN – For å markere Verdens Matdag den 16. oktober kaster Verdens matvareprogram (WFP) lys på behovet for modige og konstruktive partnerskap mellom myndigheter, virksomheter og organisasjoner som vil skape det nødvendige framdriften for å oppnå en verden uten sult og forme en lysere framtid for millioner av barn.

«Det er mulig å avskaffe sult i vår levetid. Vi kan skape en verden hvor alle, overalt, har tilgang til næringsrik mat – hvis vi alle samarbeider, som partnere,» sa Verdens matvareprograms direktør Ertharin Cousin. «Hvorvidt det er i en humanitær- eller utviklingskontekst må partnerskap være modige, strategiske og innovative, og må måles på hvordan de forandrer livene til verdens mest sårbare mennesker.»

Innovasjon spiller en grunnleggende rolle i å sikre at partnerskap er en katalysator for – og skaper - forandring, samtidig som de samler vanlige mennesker rundt om i verden til å handle mot sult.

WFPs prisvinnende ShareTheMeal app har engasjert en ny generasjon til å støtte denne saken. Mer enn 620.000 personer har donert gjennom et enkelt tastetrykk på mobiltelefonene sine, og har delt over 8,2 millioner måltider og fulgt effekten av sine donasjoner via sosiale medier.

Mye WFPs arbeid er i katastrofesituasjoner, ofte drevet av konflikt, som de pågående krisene i Syria, Irak, Sør Sudan og Yemen, hvor millioner av mennesker har behov for livreddende assistanse.

I fjor ga WFP også måltider eller mellommåltider til mer enn 17 millioner elever i 62 land, og ga dermed næring til både kropp og sjel. Når skolematsprogrammer oppstår som del av partnerskap og er integrert i sammenhengende utdanningspakker, kan skolemåltider være en katalysator for realiseringen av utdanningsmålsetninger og muligheter.

I programmer med lokaldyrket skolemat - som Verdens matvareprogram støtter i 37 land – kan barn få en mer variert kost fra kortreist mat, samtidig som mange andre, som bønder, kjøpmenn og lokalsamfunn, også får en økonomisk gevinst.

I land som sliter med akutte humanitære behov, kan skolematsprogrammer sikre mot feilernæring, vedlikeholde læring og skape en følelse av normalitet. De er ferdiglagde sikkerhetsnett som kan hjelpe sultne familier i krisesituasjoner.

«Jeg snakket nylig med Nicole, en 12 år gammel skolejente i sørlige Madagaskar, som har blitt ødelagt av gjentatte tørkeperioder,» sa Cousin. «Mens vi jobber for å levere til mennesker i nød, planlegger Verdens matvareprogram å følge livet hennes sammen med andre barn som får matvareassistanse fra Verdens matvareprogram, og se hvorvidt vi som et globalt samfunn kan hjelpe henne med å realisere sitt potensial og oppfylle sin drøm om å bli lærer.»

«Klimaforandringene krever at vi setter motstandsdyktigheten til familier og lokalsamfunn i sentrum for vår innsats for å nå en verden uten sult. Når vi gir assistanse må vi i Verdens matvareprogram bruke kreative verktøy som kan hjelpe disse sårbare, fattige barna og familiene deres håndtere klimaskapte katastrofer bedre», la hun til.

Til Verdens Matdag 2016 har ShareTheMeal introdusert nye fellesskapsfunksjoner som lar brukere samle seg rundt spesielle øyeblikk hvor vi deler mat – som bryllup eller bursdager – og oppfordre familie og venner til å gjøre en enda større innsats mot sult, sammen.

Fotballegenden og ambassadøren for Verdens matvareprogram Kaká er den første kjendispartneren som har dannet sitt eget lag, og invitert andre ShareTheMeal brukere til å slutte seg til ham.

ShareTheMeal’s nåværende mål er å gi skolemåltider i et helt år til 58.000 skoleelever i Zomba, et distrikt i sørlige Malawi som er hardt rammet av tørke og matusikkerhet.

 

 

#                              #                                 #

 

Om verdens matvareprogram
Verdens matvareprogram, WFP, er verdens største humanitære organisasjon som bekjemper sult verden over, leverer matvareassistanse i nødsituasjoner, og arbeider med samfunn for å forbedre ernæring og bygge motstandskraft. Hvert år når WFP over 80 millioner mennesker i 80 land.

Norge er blant WFPs viktigste givere av kjernebidrag. Kjernebidrag gir WFP fleksibilitet og gjør det mulig å reagere raskt og effektivt når katastrofer inntreffer, finansiere glemte kriser og sikre at bistand når de som trenger det mest.

Følg oss på Twitter @WFP_NO@WFP_media Hashtags: #WFD2016 #ShareTheMeal

 

For mer informasjon, besøk vår hjemmeside no.wfp.org www.wfp.no

 

Til redaksjonen

Last ned pressebilder av skolemåltider here

Last ned ShareTheMeal app here.

For ytterligere medie-materiale, vennligst besøk: www.sharethemeal.org/media

Last ned pressebilder av direktøren Ertharin Cousin og Nicole, en 12-år gammel skolejente i Madagaskar here.

 

Broadcast quality video link.

 

Video til sosiale medierdownload and streaming quality.

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Anne Poulsen, WFP/København, tlf. +45 4050 3993, e-mail anne.poulsen@wfp.org