Skip to main content

WFP vil gi assistanse til én million haitianere påvirket av tre-årig tørke

PORT-AU-PRINCE– Verdens Matvareprogram (WFP) vil lansere en hasteoperasjon for å hjelpe én million menesker påvirket av tre år med langvarig tørke forverret av værfenomenet El Niño.

Rundt 3,6 millioner mennesker, en tredjedel av Haitis befolkning, står ovenfor matmangel. Dette tallet omfatter mer enn 1,5 millioner som lever i alvorlig matusikkerhet og som ikke vet hvor deres neste måltid kommer fra, ifølge en vurdering av WFP og nasjonal koordinering for matsikkerthet (National Coordination for Food Security).

«Vi må øyeblikkelig hjelpe sultne haitianere. Tørke og fattigdom bør ikke tvinge et barn til å gå til sengs sulten» sa WFPs direktør Ertharin Cousin, etter et tredagers besøk til Haiti hvor hun møtte lokalsamfunn rammet av tørke og El Niño.

Vurderingen fant at mesteparten av vårinnhøstningen i 2015 var under gjennomsnittet, og nesten tre fjerdedeler av bønder rapporterer at de mistet mer enn 82 prosent av produksjonen. For vårsesongen 2016, sa 65 prosent av familiene at de ikke kunne så planter grunnet mangel på innsatsfaktorer til jordbruket. En mangel på lokalprodusert mat har også ført til prisøkninger på opptil 60 prosent.

«Vi kan bidra til å redde liv og livsgrunnlag. Vi må arbeide med regjeringen, lokalsamfunnet og andre partnere og på langsiktig utvikling av ressurser og klimasmarte jordbruksprogram» sa Cousin. «Fattige haitiske bønder som bor i utsatte områder må ha kapasitet til å tåle fremtidige klimarelaterte katastrofer. Ved å arbeide sammen vil vi begynne å bygge en fremtid uten sult»

WFP startet med å distribuere mat i Haiti for en to-måneders periode til 120,000 mennesker. Med den nye hasteoperasjonen denne uken vil WFP bistå én million mennesker i det Haiti går inn i den magre sesongen fra mars til juni når matlagrene fra fjoråret minsker.

Rundt 700,000 mennesker i Haiti vil motta pengeoverføringer, som vil gi de fattigste og mest sårbare muligheten til å kjøpe mat, samtidig som den lokale økonomien styrkes. 300,000 mennesker vil motta en blanding av pengeoverføringer og matvarer.

I neste fase vil 200.000 mennesker motta mat for å jobbe med vanningssprosjekter og prosjekter som skal beskytte dyrkbar jord, samt hjelpe lokalsamfunn med å plante små grønsakshager. WFP planlegger å hjelpe gravide og ammende kviner og små barn med spesial blandet mel beriket med vitaminer og mineraler for å forebygge feilernæring.

Samtidig som å addressere tørken, tar WFP sikte på å opprettholde nivået av assistanse til skolemåltidsprogrammet som i dag er landets største sikkerhetsnett når det kommer til mat. WFPs skolemåltidsprogram støtter regjeringens arbeid med å etablere et haitisk-eid program i 2030.

I samarbeid med National School Meals Programme, leverer WFP varme måltider daglig til 485,000 skolebarn i over 1700 skoler i ni av Haitis 10 provinser inntil slutten av april. Med mindre nye donasjoner kommer inn, vil programmet innen mai kun nå 320,000 barn.

WFP kan ikke utføre noe av dette arbeidet uten ytterligere bidrag. WFP trenger 594 millioner NOK for sin hasteoperasjon mot tørke fra april til september, i tillegg til 58 millioner NOK for å opprettholde nivået av skolemåltider til slutten av neste skoleår.

WFP er så langt takknemlige for et bekreftet bidrag til den nye hasteoperasjonen i Haiti fra EU-kommisjonen, og et lovet bidrag fra USA.